Tako kot imamo ljudje možnost usvojiti jezik, ga postopoma lahko tudi izgubimo. Ko se preselimo v tujino in na dolgi rok drastično zmanjšamo stik z maternim jezikom ali ko se tujega jezika učimo v šoli in ga ne prenesemo v prakso. Gre torej predvsem za manko jezikovno primernega socialnega okolja v katerem je drug jezik bolj družbeno primeren.

Če vaše delo od vas zahteva občasno uporabo angleškega jezika (na sestankih, poslovnih srečanjih, skozi poslovna potovanja, preko pisne komunikacije ipd.) na vsaj tedenski ravni, imate odlično možnost, da se jezika še naprej učite ali ga vzdržujete. Kljub temu pa je priporočljivo, da jezik uporabljate tudi v situacijah izven delovnih okvirjev, saj se vam jezik v službi najverjetneje ponavlja in ga ne testirate v drugih socialnih okoliščinah (naročanje hrane v restavraciji, pogovor na prijavnem mestu na letališču, kratek klepet s prijateljem, razlaga navodil za pot itn.).

Enako velja za tečajnike po opravljenem jezikovnem tečaju. Zmotno je misliti, da ni veliko možnosti ostati v stiku s tujim jezikom, ki smo se ga učili – ravno nasprotno, saj je priporočljivo. Doba digitalizacije in globalni trg nam omogočata preproste, učinkovite, zabavne in predvsem hitro dostopne načine, ki jih lahko integriramo v naš vsakdan.

Če se želite tujega jezika učiti  (level A1-B1) ali ga vzdrževati/nadgrajevati (od levela B2-C2), obstaja več načinov kako ostati v stiku z jezikom. V tem blogu v seriji najbolj učinkovitih načinov za vzdrževanje stika z jezikom začenjam s prvim, saj je o vsakem načinu moč povedati veliko, in da ne bomo predolgi, danes podcast.

Kaj je podcast?

»podcast« ali poddaja je zvočna ali video vsebina različnih tematik, ki jo lahko poslušamo in/ali gledamo preko interneta ali mobilne aplikacije.

Zakaj podcast?

Prednost podcastov je ta, da vsebina lahko traja od 10 min do 1 ure ali več, odvisno od vrste podcasta (npr. knjiga, oddaja, radio program, govori – TED Talks, dokumentarci) in časovnega razpona, ki ga imate na voljo.

Poslužujete se jih tako lahko kadarkoli in kjerkoli: na poti v službo, v avtu, med malico, med pomivanjem posode, pred spanjem – samo vzemite slušalke in mobilni telefon in ste pripravljeni.

Katere so prednosti podcastov?

Uff, kje začeti? Dejstvo je, da poslušanje izmed štirih jezikovnih veščin zajema kar 45 %. Že to je razlog dovolj, da se posvetimo poslušanju med tečajem in po njem.

Prednosti:

  • razvoj veščin poslušanja in izgovorjave jezika (zaradi avtentičnega materiala naravnih govorcev jezika)
  • pridobitev besedišča in bralne veščine, izboljšanje slovnice in pisnih veščin (v primeru, ko podcast ponuja tudi transkripcijo govora)
  • poveča vašo avtonomijo v jeziku in deluje motivacijsko (saj izbirate med temami, ki vas zanimajo, pridobivate nova znanja)
  • okno v kulturo jezika
  • neomejeno število virov
  • delujejo z internetno povezavo (poslušanje preko spleta) ali brez nje (poslušanje peko mobilne aplikacije ali prenesenega podcasta na računalnik)
  • večina je brezplačnih

Kako vključim podcast v proces usvajanja/vzdrževanja jezika?

Odgovorite na 2 vprašanji:

  1. Kateri je moj nivo jezika?

Tako kot pri učnem materialu, je tudi pri podcastu pomembno, da izberemo tistega, ki ustreza našemu levelu jezika.

A1-A2:

– intervjuji (brez prekinjanja govorcev eden drugega)

– popularne, pogoste teme (film, fitnes, …)

– podcasti s transkripcijami in nalogami za reševanje

Podcast In English: https://www.podcastsinenglish.com/pages1/level1.shtml

*Primerov podcastov je seveda več kot je navedenih – objavljam tiste, ki se jih poslužujem pri poučevanju ali za osebno rabo.

 B1:

–  Zapp English: https://zappenglish.com/audio/english-audio/zapp-english-listening/level-2-listening

B2 naprej:

– Speakout: http://www.pearsonlongman.com/speakout/video-podcasts/upperint.html

– English In 10 Minutes: https://englishin10minutes.com/category/podcast-episodes/

– World Service Radio: https://www.bbc.co.uk/worldserviceradio

– Tune In: https://tunein.com/podcasts/Talk/2-Minute-Takeaway-Podcast-p413182/?topicId=134763501

Na spodnji sliki je mobilna aplikacija Audiobooks kjer lahko knjige poslušate, v aplikaciji Free Books and Audiobooks jih je moč tudi brati.

  1. Kaj me zanima?

Najbolje je, če izberete podcast, ki ustreza nivoju vašega jezika in vašim interesom. Poslušajte zaradi interesa in ne zaradi učenja jezika. So vam všeč pogovori o potovanjih po svetu, radi berete ljubezenske ali detektivske romane? So vam ljubše novice iz sveta?

Na koncu …

Kaj pa v primeru, ko podcast želim uporabiti za učenje?

Epizodo lahko poslušate večkrat – prvič do konca brez prekinitev, v drugo se lahko ustavite in preverite besedišče, fraze, slovnico; tretjič, zadnjič, spet poslušate do konca brez prekinitve (če je na voljo transkripcija govorjenega jezika, lahko zraven ob poslušanju tudi berete).

Kako pogosto naj se poslužujem poslušanja podcasta?

Pri podcastih velja, da če želimo imeti učinek na dolgi rok, se jih je dobro posluževati redno; določite dan ali uro v dnevu, ko bi vam podcast prišel prav – ali za sprostitev, za motivacijo, za učenje, za preganjanje dolgčasa, karkoli je razlog – in pritisnite »play«.

Happy listening!

 

Viri:

Abdulrahman, Tryanti & Basalama, Nonny & Widodo, Moh. (2018). The Impact of Podcasts on EFL Students’ Listening Comprehension. International Journal of English Linguistics. 8. 122. 10.5539/ijel.v8n6p122.

Liedel, Emily. “Love ‘Serial’? Use Foreign Language Podcasts to Propel Yourself to Fluency!” Https://Www.Fluentu.Com, https://www.fluentu.com/blog/foreign-language-podcasts/. Accessed Jan. 11, 2020.

Reilly, Tarey. “Maintaining Foreign Language Skills.” ERIC, May 1988, eric.ed.gov/?id=ED296573.

Yaman, İsmail. (2016). The Potential Benefits of Podcasts for Language Learning. JOURNAL OF EDUCATIONAL AND INSTRUCTIONAL STUDIES IN THE WORLD. 6.